• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Değerli arkadaşlar tanışma yazımı okuyan kişilere çok teşekkür ediyorum. Umarım tanımayanlarda biraz tanıma fırsatı bulabilmişlerdir. Şimdi size bahsettiğim savaş sanatı olarak kabul ettiğimiz karate do da hiyerarşik düzeni sıralamaya çalışacağım. J

 Değerli arkadaşlar tanışma yazımı okuyan kişilere çok teşekkür ediyorum. Umarım tanımayanlarda biraz tanıma fırsatı bulabilmişlerdir. Şimdi size bahsettiğim savaş sanatı olarak kabul ettiğimiz karate do da hiyerarşik düzeni sıralamaya çalışacağım. Japonca yazılar ve el yazısı SKIF baş antrenörü Manabu MURAKAMİ’ ye aittir. Kendisine yardımlarından dolayı teşekkür ediyorum.

  Japonya da savaş sanatları için kurulmuş bir üst kurumdur. Tüm savaş sanatlarını kapsar. Bizdeki sporlardan sorumlu GSGM gibi resmi bir kurumdur.


 
Dikey Kariyer Deki Hiyerarşik Düzen

 
Hanşhi:
   Bir üstadın (ki üstat ta onu verebilecek bir mertebeye sahip olan bir kişi olmalı. Bir stil kurucusu gibi) ya da federasyonun layık gördüğü bir kişiye denebilir (mastır en az 8 dan olmalı) han shi: han model, shi samuray(asker) buşidodaki savaşçı gerçek erkek anlamında kullanılır ( kadın samuray olamayacagı için erkek olarak düşünülür)
Şihana kadar dan seviyesi önemli değil
Kyoşhi:
   Bir üstadın ya da federasyonun layık gördüğü bir kişidir. Bu genelde bir ülkeye ya da bir sitilin önderlik başkanlık temsil eden kişiye karşılık gelir. Kiyo öğreten demektir. En az 6 dan yada 40 yaşını geçmiş olmalı
Renşihi:
    Bir üstadın ya da federasyonun layık gördüğü bir kişidir (en az 5 dan olmalı ) ren çalışan kendini geliştiren (dikey kariyere girmiş kişiler için) yaş dan seviyesi karakter tecrübe önemlidir
Yukarıdaki kariyerler uluslar ya da savaş sanatları federasyonun onay verdiği dikey kariyerlik belgelendirilmiş nasıplardır.
Ustalık Hiyerarşisi
 
Saiko şihan sai:
    En gelişmiş ko: yüksek (en yüksek-seyko) tercüme etmek anlatmak bire bir zor olmakla beraber bir stilin en üstü onu ve kendisini şekillendiren yenilikler katan geliştiren kişi olarak anlatılabilir.
  
Syu seki şihan:
    Syu seki boyun demek. Bir sistemin temsilcisi. Bir ülkede sistemin en önde gelen kişisine denir.
Şihan:
   Senseilerin model örnek aldığı kişi- senseilerin sensei şihan örnek alnının model hocaların model aldığı kişi
Sensei : Eğitim veren öğretmenlik yapan öğretici demektir. Gerektiği yerde kahverengiye dahi sensei dene bilir
Sensei Çinde Sensie bay manasında kullanılır.
Öğrencilk hiyerarşisi:
 
   Deshi öğrenci demektir ve bu gruplar şöyledir.
Sen pai:
    Abilik yapan önceden başlayanlar ya da kahverengi gurubuna karşılık gelir. (önde olan)
Yeni başlayanlar-beyazların içinde bile senpai olabilir.
Do hai:
    Sınıf arkadaşı yada aynı dönemi paylaşanlar gurubu sarı turuncu yeşil mavi gibi ( aynı sırada olanlar)
Ko hai: Çocuklar - karate de acemi eğitime yeni başlayanları kapsayan bir deyimdir.10–9-8-kyulara karşılık gelir. ( ko arkadan gelen )


Mikdat KAHRMAN


688 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi163
Bugün Toplam354
Toplam Ziyaret93603
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.115934.2526
Euro37.625337.7760
Hava Durumu
Saat