• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

SİLAHSIZ MÜCADELE SANATINDA YAŞANAN GERÇEKLER…

HAKAN ALPAY HOCAMIZIN TÜRKKARATE.COM SİTESİNDEKİ MAKALESİ

Tode Sakugava Karate do mücadele sanatının silahsız mücadele sanatlarından ayrılmasında önemli yeri olan ilk hocamız yani Usta’mız… Her Usta’nın gücünü denemek isteyen cahiller her dönemde olmuştur ve olacaktır.

”Hocanın bilgisini ve tecrübesini sınamak tamamen yoldan çıkmak demektir.”

Yine günlerden bir gün Usta Sakugava ya genç bir karateci “dövüşmek” istediğini söylüyor. Sakugava usta tabii ki diyor ve akabinde yarın sabah şu bölgedeki kayalık alana gel diyor ve çekip gidiyor. Ertesi gün güneş doğmasına yakın her ikisi randevu alanında buluşuyorlar.

Usta Sakugava “hazır mısın” diyor. Genç “ densiz “ hiç kendimi bu kadar iyi hissetmedim “ küstahlığı ile ayağa kalkıyor ve USTA Sakugava ya doğru bir adım atıyor. O anda “densiz” kişi terlemeye ve titremeye başlıyor. Bunun üzerine Usta “ne oldu” diyor. Genç “DENSİZ” “ Bilmiyorum, aniden oldu” diyor. Bunun üzerine usta “otur biraz soluklan” diyor” .Aradan kısa bir süre geçtikten sonra Usta “hazır mısın” diyor. “Densiz Genç”  “evet” diyor ve ayağa kalkıyor ve bu sefer şiddetli bir titreme ile vücuduna sahip olamayacak duruma geliyor ve yakınındaki kayanın üstüne yığılıyor. VE “Tamam siz büyük bir Usta’sınız ve ben çok büyük bir terbiyesizlik yaptım, özür dilerim “ diyor ve sanki dakikalarca “dövüşmüş” gibi sefil bir şekilde ayrılıyor.

Usta Sakugava ne yaptı da bu genç “densiz” bu hale geldi. USTA sadece rakibin gözünün içine, görme merkezi olan omurilik noktasına baktı. EVET, sadece baktı..

“Meisei Juku” yurdu Japonya’nın TOKYO şehrinde Okinawa’lı Üniversite öğrencilerinin kaldıkları yurdun adıdır. Okinawa dan Tokyo ya karate do sanatının tanıtmak için gelen Usta Funakoshi’nin temizlik yaparak boğaz tokluğu için çalıştığı yerdir. Usta Funakoshi yurdun temizliği yanı sıra Okinawa’lı gençlere karate öğretmek burayı tercih etmişti.

Günlerden bir gün karate do antrenmanından sonra gençlerle konuşa konuşa odasına giden Usta Funakoshi’nin üstüne duvar üzerinden bir genç “İŞİYOR” Evet yanlış okumadınız “densiz ve hadsiz” kişi hocanın geçtiği anda, kafasından aşağıya “İŞİYOR”. Bunun üzerine yanındaki karateci öğrenciler o kişiyi yakalamak için kızgınlık içinde koşmaya başlıyorlar. O sırada Usta Funakoshi “durun” diyor “ Genç karatecileri sakinleştiriyor ve “o benim üstüme işedi, önemli değil bakın sildim ve geçti” diyor.

“Başarılı bir karate ka rakibine ve kendine zarar vermeyen kişidir” .

Usta Funakoshi çok iyi bir filozoftu. Karate do sanatı Asya ana karasında mistik ve felsefi düşünceler ile zenginleştirilirken, Okinawa da şekillenmesi tamamen sırf savaşçı yanları ile hayata geçirilmiştir.

1868 Meiji restorasyonun da Japonya ülke çapında radikal kararlar almıştır. Bu kararlardan en önemlisi Samuray savaşçılarının şeref ve başarılarını simgeleyen “topuz şeklindeki saçlarının” kesilme zorunluluğu getirilmesiydi. Aileden Samuray olan ve babası mükemmel bir samuray olan Usta Funakoshi topuz saçlarını kesmemek için Tıp eğitimi gördüğü üniversiteyi bırakmak zorunda kalmıştır.

Meiji restorasyonu ülke için zamanla tehlike haline gelen ve devletin her alanında hizmet alınan bu kişilerin öncelikle kıyafetlerinden başlayarak, değişik iş konularına yönlendirmişlerdir.

1870 yılında Gojuryu Ustası K.Higoanno “Bugünkü gençlerin hocalara karşı saygıları kalmamış, işimiz zor” diyor.

Sevgi ve saygılı günler diliyorum.

Hakan ALPAY

690 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi163
Bugün Toplam439
Toplam Ziyaret93688
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.115934.2526
Euro37.625337.7760
Hava Durumu
Saat